Sav sadržaj je u edukativne svrhe
seks & zdravlje
Blog
srijeda, ožujak 24, 2010
Peyronijeva bolest, varikokela, frenulum breve i druge bolesti, koje mogu snaći i vaš penis.

Peyronijeva bolest je bolest zakrivljenosti penisa za vrijeme erekcije. Manja zakrivljenost za vrijeme erekcije ni znak bolesti i posve je obično stanje. Kod Peyronijevi bolesti se zbog kronične upale vezivnog tkiva u penisu to tkivo zadeblja, zbog čega nastaje zakrivljemost penisa za vrijeme erekcije. Penis može biti toliko zakrivljen da spolni odnos boli i otežan je. Uzrok bolesti nije jasan, možda na nastanak utječe ranija ozljeda penisa. Liječi se s injekcijama, vitaminom E i kremama. Uspješnost liječenja nije najbolja pa je ponekada potrebna i operacija.
Frenelum je elastičen kožni trak, koji povezuje glavić i kožicu penisa. Frenulum breve je stanje, kada prekratak frenulum onemogućuje ili otežava pomicanje kožice penisa ili prepucija. Kratak frenulum može biti urođen ili može uslijed masturbacije ili spolnog odnosa postati zategnutiji i skratiti se. Zbog boli prekratkog frenuluma dolazi do problema pri erekciji. Često se glavić penisa pri erekcijiokrene prema dolje ili u stranu. Ukoliko prekratak frenulum ne uzrokuje probleme nija ga potrebno liječiti, može ga se produljiti operativnim zahvatom koji nije kompliciran. To se zove frenuloplastika, izvodi se pod lokalnom anestezijom, sam zahvat traje 10 minuta, a oporavak traje približno dva tjedna.
Varikokela je proširenje skupa žila, koje iz testisa odvode krv. Najčešće se događaju kod muškaraca između 15 i 20 godina, uzrok nastanka nije potpuno poznat. Variokokele se dijele na male (javljaju se pri naporu), srednje (osjete se pri pregledu testisa) i velike (vidljive okom). Mogu se pojaviti na jednoj ili obje strane, češće su na lijevoj strani. Simptomi ponekad nisu prisutni, neki muškarci to opisuju kao osjećaj da su testisi teški ili bol u testisima. Variokokelu obično otkrivaju pri sistematskim pregledima ili pri liječenju neplodnosti, za potvrdu dijagnoze se najčešće napravi ultrazvuk. Liječenje u većini slučajeva nije potrebno, velike i bolne variokokele se liječi kirurški. Oporavak traje jedan do dva tjedna.
sekszdravlje @ 09:14 |Komentiraj | Komentari: 0